LISTA STRIJELACA Prve lige Federacije BiH
Mašić Anes
NK Gošk
10
Vidović Antonio
HNK Orašje
10
Bajić Kosta
NK Bratstvo
9
Haračić Dženan
NK Metalleghe BSI
9
Žerić Denis
FK Goražde
9
LINKOVI Nogometni savezi u BiH
NS/FS BiH
FS KS
NS TK
NS ZDK
NS PŽ-O
NS SBK/KSB
NS USK
NS HNK/Ž
UFSIKS
ŽNS ŽHB
O savezu

 

Shodno odluci FIFA-e i UEFA-e da se nogomet mora igrati na prostoru cijele Bosne i Hercegovine Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine konstituisan je na sjednici osnivačke Skupštine Nogometnog saveza Federacije BiH, koja je održana 20. januara 2002. godine u Sarajevu i čini uz FS RS konstitutivni element Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine a sastoji se od deset kantonalnih/županijskih nogometnih saveza Federacije BiH.

 

2002/2003


Prvoj izbornoj Skupštini NS FBiH koja je održana 20.02.2002. godine u "Collegium artisticum" (KSC Skenderija) prisustvovali su: Refik Tulumović , Izet Banda, Fuad Begović, Hasan Džafić (NS Tuzlanskog kantona), Husein Hasanefendić, Zahid Borovina, Hašim Zuko, Sead Turčalo (NS Bosansko-podrinjskog kantona), Fuad Mujić, Marijan Antolović, Mato Komšo, Nurija Čabaravdić (NS Zeničko-dobojskog kantona), Husein Kamber, Ismet Ovčina, Fahrudin Fazlagić, Miro Pandžić (NS kantona Sarajevo), Fadil Jakupović, Esad Velić, Jusuf Dupanović, Aziz Hušidić (NS Unsko-sanskog kantona), Ivan Tabak, Ivan Perić, Božo Kelava, Ivan Raštegorac (ŽNS Hercegbosanskog), Jozo Laštro, Nikica Komšić, Muharem Kurić, Senad Džonlić (NS Srednjebosanskog kantona), Milenko Vukšić, Vjekoslav Šimunović, Damir Lončar (ŽNS Zapadnohercegovačkog), Marko Buručija, Ivo Zlatarević, Marko Kaurinović (NS Posavske županije- Orašje). 

 

Kao gosti izborne Skupštine NS FBiH bili su prisutni i Vincent Monnier (predstavnik FIFA-e) i Marcel Benz (predstavnik UEFA-e). 

 

Za prvog predsjednika NS FBiH izabran je Dr. Huso Golać, a za dopredsjednika Branko Ivković. Članovi prvog Izvršnog odbora bili su: dr. Huso Golać, Branko Ivković, Sulejman Čolaković, Kemal Džuliman, Fadil Jahić, Hasan Hromadžić, Dragan Šafradin, Iljo Dominković, Mladen Nižić i Semir Temim.

Nakon objavljenog konkursa za generalnog sekretara NS Federacije BiH imenovan je Fahrudin Prljača, a obrazovana je i Stručna služba saveza. Prije toga shodno odluakma Izvršnog odbora NS FBiH poslove iz djelokruga rada Stručne službe privremeno je obavljala Stručna služba Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo i vršilac dužnosti generalnog sekretara Ivan Mioč.

 

Za privremene prostorije Nogometnog saveza Federacije BiH određen je prostor Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo, a u skladu sa odlukom IO NS FBiH od 01. novembra/studenog 2003. godine sjedište Nogometnog saveza Federacije BiH nalazi se u ulici Kundurdžiluk broj 2 u Sarajevu. Savez je opremljen modernom kompjuterskom opremom i svim ostalim neophodnim za adekvatno funkcionisanje i rad Nogometnog saveza Federacije BiH.
 
 
U prvoj takmičarskoj godini 2002/2003 Prva liga Federacije BiH brojala je 19 klubova, a prvak Prve lige Federacije BiH za sezonu 2002/2003 bio je Travnik i tako izborio plasman u Premijer ligu BiH.

 

U kvalifikacijama za popunu Prve lige igrali su NK Sloga Tolisa, NK Radnik D.Vakuf, FK Bosna Sarajevo, NK Krivaja Zavidovići, NK PodgrmečSanski Most i NK GOŠK Gabela. Nakon kvalifikacionih utakmica: NK Krivaja, NK Podgrmeč i NK GOŠK izborili su plasman u Prvu ligu Federacije BiH za sezonu 2003/2004.

 

Prvak Lige malog nogometa za sezonu 2002/2003 bio je MNK Seljak Livno, dok su u Ligi ženskog nogometa prvakinje bile ŽNK SFK 2000. 

 

U završnicu prvenstva BiH za pionire iz Federacije BiH u takmičarskoj 2002/2003 godini plasirali su se NK Široki Brijeg» i NK Čelik Zenica, a u kadetskoj odnosno juniorskoj konkurenciji FK Željezničar Sarajevo i NK Čelik Zenica, odnosno NK Sloboda Tuzla i FK Krajina» Cazin. 

 
2003/2004

Izvršni odbor  u kojem je predstavljeno svih deset kantonalnih/županijskih saveza u sastavu: Branko Ivković- predsjednik, dr. Huso Golać- dopredsjednik, Sulejman Čolaković, Iljo Dominković, Kemal Džuliman, Ibrišimbegović Mirsad, Ante Pehar, Hasan Hromadžić, Fadil Jahić i Mladen  Nižić. Do septembra/rujna 2004. godina u Izvršnom odboru iz NS Srednjebosanskog kantona je bio Dragan Šafradin, a iz NS Hercegovačko-Neretvanskog kantona  Semir Temim.


Nogometni savez Federacije BiH riješio je pitanje stalnih službenih prostorija u Sarajevu, a umjesto privremenih službenih prostorija koje su se nalazile u ulici Kundurdžiluk br. 2,  sjedište Nogometnog saveza Federacije BiH od 01.01.2005. godine je u Sarajevu, u ulici Franca Lehara br. 3.


Prva liga Federacije BiH u takmičarskoj sezoni 2003/2004 brojala je 16 klubova. Nakon neizvjesnosti do posljednjeg kola, prvi je kroz cilj prošao FK Budućnost Banovići koji je na taj način izborio plasman u Premijer ligu BiH. Prvoligaško takmičenje su napustili HNK Grude, FK OlimpikSarajevo i NK Krivaja Zavidovići.

 

U kvalifikacijama za popunu Prve lige FBiH igrali su NK Sloga Tolisa, NK Vitez, FK Radnik Hadžići, NK Mramor, NK Krajišnik Velika Kladuša i NK Čapljina. Nakon kvalifikacionih utakmica NK Mramor, FK Radnik Hadžići i NK Vitez izborili su plasman u Prvu ligu Federacije BiH.

 

MNK Karaka Croatia Osiguranje osvojio je titulu prvaka Lige malog nogometa Federacije BiH, a SFK 2000 Sarajevo odbranilo je titulu prvaka u Ligi ženskog nogometa. 

 

U takmičarskoj 2003/04 godini kadeti i juniori su igrali u Jedinstvenoj omladinskoj ligi Federacije BiH. Prvak Federacije BiH u konkurenciji kadeta bio je FK Sarajevo, u juniorskoj konkurenciji FK Sloboda Tuzla, a u završnicu prvenstva BiH za pionire plasirali su se NK Zrinjski Mostar i NK Budućnost Banovići. 

 
2004/2005

Izvršni odbor  u kojem je predstavljeno svih deset kantonalnih/županijskih saveza, djelovao je u sastavu: Branko Ivković- predsjednik, dr. Huso Golać- dopredsjednik, Sulejman Čolaković, Iljo Dominković, Kemal Džuliman, Dragan Šafradin, Semir Temim, Hasan Hromadžić i Mladen  Nižić. Od vanredne sjednice Skupštine NS FBiH, punopravni član Izvršnog odbora NS FBiH, umjesto Fadila Jahića postao je Husein Kamber iz FS Kantona Sarajevo. Do septembra/rujna 2005. godina u Izvršnom odboru iz NS Srednjebosanskog kantona je bio Mirsad Ibrišimbegović, a iz NS Hercegovačko-Neretvanskog kantona  Ante Pehar. 


Titula prvaka Prve lige FBiH za sezonu 2004/2005 pripala je NK Jedinstvo Bihać, koji je izborio plasman u Premijer ligu BiH, a Prvu ligu su napustili: NK Kiseljak, NK Drinovci i FK Radnik Hadžići. Kao prvaci grupa Druge lige Federacije BiH, plasman u Prvu ligu ostvarili su: NK Troglav Livno (grupa Jug), FK Olimpik Sarajevo (grupa Centar), NK Kreševo-Stanić (grupa Zapad) i NK Gradina Srebrenik (grupa «Sjever»).

 

Prvak Federacije BiH u takmičarskoj 2004/05 godini u Ligi malog nogometa je MNK Ljubuški, a u Ligi ženskog nogometa prvak je ponovo ŽNK SFK 2000 Sarajevo. 

 

U pionirskoj konkurenciji u završnicu državnog prvenstva iz Federacije BiH plasirali su: NK Zrinjski Mostar i NK Željezničar Sarajevo. U završnicu državnog prvenstva za kadete iz FBiH plasirali su se FK Sarajevo i NK Jedinstvo Bihać, a za juniore FK Sloboda Tuzla i NK Široki brijeg. 

 

2005/2006


U takmičarskoj sezoni 2005/2006 titulu Prvaka osvojio je FK Velež Mostar, koji je obezbijedio nastup u Premijer ligi BiH, dok su Prvu ligu napustili FK Olimik Sarajevo, NK Ljubuški, FK Podgrmeč Sanski Most i NK Iskra Bugojno. Novi članovi su NK Travnik (ispao iz Premijer lige), NK Zvijezda Gradačac (grupa Sjever), FK Igman Konjic (grupa Jug), FK Krajina Cazin (grupa Zapad) i NK TOŠK Tešanj (Grupa Centar).

 

2006/2007

 

Izvršni odbor  u kojem je predstavljeno svih deset kantonalnih/županijskih saveza, djelovao je u sastavu: dr. Huso Golać- predsjednik Branko Ivković- dopredsjednik, Hikmet Aganović, Samir Ćemalović i Miroslav ćorić, Mirsad Ibrišimbegović i Jozo Laštro, Mirsad Drljević, Nusret Imamović, Husein Kamber i dr. Vjekoslav Šimunović. Do septembra/rujna 2007. godina u Izvršnom odboru iz NS Srednjebosanskog kantona je bio Mirsad Ibrišimbegović, a iz NS Hercegovačko-Neretvanskog kantona  Miroslav Ćorić a od tog datuma Jozo Laštro i Samir Ćemalović. Izvršni odbor NS FBiH je donio odgovarajuće odluke u smislu striktnog poštivanja normativa rada sa mlađim uzrastima nogometaša te će od naredne takmičarske sezone svi klubovi u takmičenju najvišeg omladinskog ranga morati imati najmanje tri selekcije nogometaša omladinskih kategorija kako je to i predviđeno Propozicijama takmičenja.

 
NK Travnik nakon samo jedne godine provedene u Prvoj ligi FBiH po drugi put osvojio je titulu prvaka Federacije BiH i izborio plasman u najveći rang takmičenja. Ligu su napustili: FK Krajina Cazin, NK Mramor i NK TOŠK Tešanj. Novi članovi Prve lige FBiH su: Bratstvo Gračanica (grupa Sjever), Ozren Semizovac (grupa Centar), NK Drinovci (grupa Jug) i NK Iskra Bugojno (grupa Zapad). 
 
 
Nakon doigravanja za prvaka  Federacije BiH, prvak malonogometne lige FBiH za takmičarsku 2006/07 godinu  je MNK Kaskada Gračanica. ŽNK SFK 2000 Sarajevo i ove godine potvrdilo je dominaciju u ženskom nogometu osvojivši titulu prvaka Federacije BiH. 
 
 
U Omladinskoj ligi FBiH prvaci u kadetskoj konkurenciji bili su NK Široki Brijeg (grupa Jug) i FK Željezničar Sarajevo (grupa Centar), koji su osvojili titule i u juniorskoj konkurenciji.
 
 
 

 2007/2008


Skupština NS FBiH usvojila je Statut koji je usaglašen sa sa Statutom Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, te inicirane su aktivnosti na usaglašavanju statuta kantonalnih/županijskih nogometnih saveza. Izvršni odbor  u kojem je predstavljeno svih deset kantonalnih/županijskih saveza, djelovao je u sastavu: Branko Ivković- predsjednik, dr. Huso Golać- dopredsjednik Hikmet Aganović, Miroslav Ćorić i Samir Ćemalović, Mirsad Ibrišimbegović i Jozo Laštro, Mirsad Drljević, Nusret Imamović, Husein Kamber te Mirko Škegro umjesti dr. Vjekoslava Šimunovića. Do septembra/rujna 2008. godina u Izvršnom odboru iz NS Srednjebosanskog kantona je bio Jozo Laštro, a iz NS Hercegovačko-Neretvanskog kantona  Samir Ćemalović a od tog datuma Mirsad Ibrišimbegović i Miroslav Ćorić. 

 

Prvak Prve lige za takmičarsku 2007/2008 bio je NK Zvijezda Gradačac. Ligu su napustili FK Radnički Lukavac, FK Igman Konjic, NK Gradina Srebrenik, NK Stanić Kreševo i NK Brotnjo Čitluk. Novi klubovi u Prvoj ligi FBiH postali su: NK Omladinac Mionica (grupa Sjever), NK Olimpik Sarajevo (grupa Centar), NK Čapljina (grupa Jug) i FK Krajina Cazin (grupa Zapad). 

 

U takmičarskoj 2007/2008 godini u Ligi malog nogometa Federacije BiH nastupalo je ukupno 16 klubova  i to po osam u grupi „Sjever“ i  u grupi „Jug“.Prvak grupe „Jug“ bio MNK „Karaka“ Mostar. Prvak grupe „Sjever“ bio je MNK „Banovići“ Banovići.Za završnicu državnog prvenstva Bosne i Hercegovine plasirali su se MNK „Orlić“ i MNK „Banovići“. U ženskoj konkurenciji ponovo je prvak bio ŽNK SFK 2000 Sarajevo.

 

Prvak Omladinske lige BiH- grupa „Centar“ u juniorskoj konkurenciji bio je NK Bosna Visoko, dok je u kadetskoj konkurenciji FK Željezničar Sarajevo. U grupi Jug prvo mjesto u juniorima pripalo je NK Zrinjski Mostar, dok je NK Široki Brijeg bio najbolji u kadetskoj konkurenciji. 

 


2008/2009


Izvršni odbor  u kojem je predstavljeno svih deset kantonalnih/županijskih saveza, djelovao je u sastavu: Branko Ivković- predsjednik, dr. Huso Golać- dopredsjednik Hikmet Aganović, Samir Ćemalović i Miroslav Ćorić, Jozo Laštro i Mirsad Ibrišimbegović, Mirsad Drljević, Nusret Imamović, Husein Kamber te Mirko Škegro. Do septembra/rujna 2009. godina u Izvršnom odboru iz NS Srednjebosanskog kantona je bio Mirsad Ibrišimbegović, a iz NS Hercegovačko-Neretvanskog kantona  Miroslav Ćorić a od tog datuma Jozo Laštro i Samir Ćemalović.

 

FK Olimpik Sarajevo osvojio je titulu prvaka Federalne lige, te osigurao plasman u takmičenju Premier lige u narednoj sezoni. Prvu ligu FBiH napustili su: NK Troglav Livno, NK Čapljina, FK Krajina Cazin, NK Bratstvo Gračanica i NK Ozren Semizovac. U narednoj sezoni plasman u Prvu ligu ostvarili su: NK Slaven Živinice, FK Goražde, NK Igman Konjic i NK Krajišnik Velika Kladuša. 

 

U Ligi ženskog nogometa titulu prvaka šesti put za redom osvoio je ŽNK SFK 2000, a u Ligi malog nogometa prvak grupe Jug bio MNK Ljubuški, dok je prvak grupe Sjever bio MNK Orlić Sarajevo.

 

U Omladinskoj ligi BiH u grupi Centar prvaci su FK Radnik Hadžići (juniori) i NK Betaclub Sarajevo (kadeti). Prvaci grupe Jug bili su NK Čapljina u obje konkurencije. 

 

2009/2010


Na izbornoj Skupštini Nogometnog saveza Federacije BiH, održanoj 14.07.2010. godine, izabran je novi saziv izvršnog odbora NS FBiH, za novi mandatni period kako je to propisano odredbama Statuta NS Federacije BiH. Tom prilikom, za predsjednika NS FBiH izabran je Iljo Dominković a dopredsjednika dr. Huso Golać, sa statutarnim odredbama predviđenom rotacijom na tim pozicijama.


Izvršni odbor  u kojem je predstavljeno devet kantonalnih/županijskih saveza (nije bilo predstavnika NS HNK/Ž), djelovao je u sastavu: Iljo Dominković- predsjednik, dr. Huso Golać- dopredsjednik, Muhamed Begagić, Anto Bilješko, Nijaz Brković, Mirsad Drljević, Irfan Durić, Branimir Oreč i Stipe Vukadin. Izvršni odbor nije bio popunjen desetim članom iz NS Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

U sezoni 2009/2010 titula prvaka pripala je FK Budućnost Banovići, koji je uz NK Travnik postao jedini klub sa dvije titule prvaka Federalne lige. Takmičenje su napustili: NK Posušje, NK Žepče i NK Ecos Vitez, a kao prvaci Druge lige u Prvu ligu FBiH plasirali su se: NK Gradina Srebrenik (Sjever), FK Radnik Hadžići (Centar), NK Čapljina (Jug) i FK Krajina Cazin (Zapad).

 

Shodno odluci Skupštine NS FBiH, u takmičarskoj 2009/2010 godini došlo je do reorganizacije malonogometnog takmičenja te su tako formirana Prva malonogometna liga sa osam klubova i dvije grupe Druge malonogometne lige: „Sjever“ i „Jug“ sa po šest klubova. Prvak Lige malog nogometa bio je MNK Orlić Sarajevo, a kao prvaci Druge lige u Prvu ligu ušli su MNK Comunicare Mostar i MNK Libero Zavidovići. ŽNK SFK 2000 ponovo je prvak u Ligi ženskog nogometa.

 

U Omladinskoj ligi BiH titule prvaka osvojile su ekipe: FK Rudar Kakanj (Centar - juniori), FK Sarajevo (Centar - kadeti), NK Stolac (Jug - juniori), NK Sloga G.Vakuf/Uskoplje (Jug - kadeti).

 

2010/2011


NK GOŠK Gabela prvak je za takmičarsku sezonu 2010/2011, te će prvi put zaigrati u takmičenju Premijer lige. Iz Prve lige FBiH ispali su: FK Bosna Visoko, NK Slaven Živinice, NK Igman Konjic i FK Radnik Hadžići, dok su nastup u narednoj sezoni osigurali: FK Unis Vogošća (grupa Centar), NK Branitelj Mostar (grupa Jug), NK Bratstvo Gračanica (grupa Sjever) i NK Vitez (grupa Zapad). 

 

ŽNK SFK 2000 kao i svaki put do sada osvojio je titulu u ženskoj konkurenciji, dok je MNK Brotnjo Čitluk bio najbolji u Ligi malog nogometa. U prvu Ligu malog nogometa plasirali su se MNK Bosna Kompred Tuzla i MNK Centar Sarajevo.

 

FK Sarajevo osvojio je titulu za kadete i juniore u Omladinskoj ligi BiH grupa Centar, dok su u grupi Jug najbolje bile ekipe NK Čapljina (kadeti) i NK Stolac (juniori).