LISTA STRIJELACA m:tel Prve lige Federacije BiH
Mujagić Ajdin
NK Zvijezda
20
Šero Nihad
NK Gošk
18
Merdović Luka
NK Jedinstvo
14
Poturalić Husein
BFK Simm Bau
14
Banović Petar
HNK Tomislav
13
Hrvanović Aldin
NK Stupčanica
13
Imamović Armin
FK Rudar
12
Šiško Nikola
HNK Tomislav
12
LINKOVI Nogometni savezi u BiH
NS/FS BiH
FS KS
NS TK
NS ZDK
NS PŽ-O
NS SBK/KSB
NS USK
NS HNK/Ž
ŽNS ZH
UFSIKS
UNSIZZH
ŽNS ŽHB
UNSIZDK
FS RS

Obavjest za klubove Prve lige Federacije BiH


Dužnost klubova pri organizaciji utakmice


Komisija za takmičenje Nogometnog saveza Federacije BiH vršila je detaljnu analizu izvještaja i zapisnika sa utakmica Prve lige FBiH sa posebnim akcentom na analizu organizacije utakmica i obaveza svih klubova Prve lige Federacije BiH.

Uvidom u službene zapisnike sa utakmica utvrđeni su propusti u organizaciji utakmica te je kod nekih klubova utvrđeno kršenje odredaba Propozicija takmičenja.

 

S tim u vezi, Komisija za takmičenje NS Federacije BiH, shodno odluci Izvršnog odbora NS FBiH, službenim putem upozorava klubove o sljedećem:

 

- Klub domaćin, organizator javnog skupa, nadležan je za red i sigurnost prije, tokom i nakon utakmice i bit će pozvan na odgovornost zbog bilo kojeg incidenta.

 

- Klub domaćin obavezan je starati se za sigurnost svih predstavnika gostujućeg tima, članova kluba te osigurati nesmetan boravak igrača u službenim prostorijama i spriječiti svaki pokušaj ometanja igrača.

 

- Klub domaćin obavezan je predstavnicima gostujućeg tima (članovima kluba) i posmatraču suđenja obezbijediti mjesto u VIP loži ili bezbjedno i ograđeno mjesto u tribinskom prostoru ukoliko na stadionu ne postoji VIP loža.

Gostujući tim obavezan je blagovremeno izvšiti najavu dolaska članova kluba na utakmicu sa imenima i prezimenima članova kluba.

 

- Klub domaćin obavezan je u saradnji sa nadležnim policijskim organima poduzeti sve potrebne mjere i radnje kako bi spriječili unošenje pirotehničkih sredstava na stadione ili bilo kojih čvrstih predmeta kojima može da se ugrozi bezbjednost učesnika u sportskoj priredbi ili ometa njen tok.

 

- Klub domaćin mora se konsultovati sa organima nadležne Policijske uprave, kako bi se obezbijedile sve potrebne mjere koje se moraju poduzeti u interesu sigurnosti i bezbjednosti svih prisutnih na stadionu, te obezbijediti dovoljan broj policijskih snaga i pripadnika odgovarajuće zaštitarske agencije kako bi se suzbio svaki početak nasilja ili nereda utakmice u tribinskom prostoru ili ograđenom dijelu terena za igru, kao i u neposrednoj blizini stadiona.

 

- Svi klubovi Prve lige Federacije BiH trebaju uspostaviti usku saradnju sa vlastitim navijačima te blagovremeno kod kluba organizatora utakmice izvršiti najavu dolaska gostujućih navijača, kako bi isti shodno Propozicijama takmičenja nesmetano prisustvovali utakmici, te kako bi klub domaćin osigurao sve potrebne mjere za dolazak i smještaj gostujućih navijača.

 

- U slučaju najavljenog dolaska gostujućih navijača na utakmicu, klub domaćin je shodno Pravilniku o bezbjednosti na zahtjev gostujućeg kluba obavezan obezbijediti najmanje 5% ukupnog kapaciteta stadiona isključivo za gostujuće navijače i to u odvojenoj i bezbjednoj zoni. Ukoliko gostujući klub ne izvrši najavu dolaska gostujućih navijača, a isti doputuju na utakmicu, klub domaćin će u saradnji sa policijskim strukturama odlučiti da li će gostujući navijači prisustvovati utakmici.

 

- Klub ne može izbjeći odgovornost za ponašanje svojih navijača.

 

- Klub domaćin obavezan je pravovremeno poduzeti sve potrebne mjere i radnje, te iskoristiti sva raspoloživa sredstva i utjecaj  kako bi na organizacionom sastanku- brifingu osigurali prisustvo pripadnika nadležne policijske uprave/stanice u cilju što efikasnije pripreme za utakmicu.

 

- Svi klubovi Prve lige Federacije BiH obavezni su 72 sata prije utvrđenog termina odigravanja utakmice službenim putem usaglasiti boje dresova u kojima će nastupiti na utakmici, pri tom vodeći računa da je gostujući tim shodno Propozicijama takmičenja obavezan prilagoditi boju dresa u odnosu na boju dresa kluba domaćina.

 

- Upozoravaju se svi klubovi Prve lige Federacije BiH da će se svaka zloupotreba službenih akreditacija izdatih od strane NS FBiH i NS/FS BiH najstrožije sankcionisati.

 

- Klubovi su obavezni doći na stadion na kome će se odigrati utakmica najkasnije 90 minuta prije utvrđenog vremena za početak utakmice, te prisustvovati organizacionom sastanku – brifingu i blagovremeno dostaviti cjelokupnu dokumentaciju za utakmicu (spiskovi igrača, podaci o zaštitarskoj agenciji, podaci o redarskoj službi, podaci o dodavačima lopti, najavu javnog skupa, plan bezbjednosti, plan evakuacije  itd).

 

- Klubovi su obavezni u zapisnik sa utakmice prijaviti najmanje 16 igrača i dva akreditirana trenera sa validnom takmičarskom akreditacijom od kojih jedan mora biti glavni a jedan pomoćni trener.

 

Adresar klubova Prve lige FBiH možete preuzeti na službenoj web stranici www.nsfbih.ba pod rubrikom „bilteni“.

 

Svi klubovi koji ne budu poštivali odredbe iz Propozicija takmičenja Prve lige FBiH i ostalih pravilnika i akata NS FBiH i NS/FS BiH, bit će pozvani na odgovornost shodno odredbama Disciplinskog pravilnika NS/FS BiH