LISTA STRIJELACA m:tel Prve lige Federacije BiH
Mujagić Ajdin
NK Zvijezda
20
Šero Nihad
NK Gošk
18
Merdović Luka
NK Jedinstvo
14
Poturalić Husein
BFK Simm Bau
14
Banović Petar
HNK Tomislav
13
Hrvanović Aldin
NK Stupčanica
13
Imamović Armin
FK Rudar
12
Šiško Nikola
HNK Tomislav
12
LINKOVI Nogometni savezi u BiH
NS/FS BiH
FS KS
NS TK
NS ZDK
NS PŽ-O
NS SBK/KSB
NS USK
NS HNK/Ž
ŽNS ZH
UFSIKS
UNSIZZH
ŽNS ŽHB
UNSIZDK
FS RS

Saopćenje NS FBiH


Izvršiti analizu takmičenja, potpuno uvažavati propise NS FBiH i NS/FS BiH te istrajati na regularnosti takmičenja


Povodom informacija objavljenih u sredstvima javnog informisanja o održanom sastanku predstavnika nekoliko klubova Prve lige Federacije BiH a vezano za pitanje takmičenja Prve lige Federacije BiH u sezoni 2016/2017, Nogometni savez Federacije BiH izdaje sljedeće saopćenje:

1.    Izvršni odbor NS Federacije BiH potpuno odgovorno prihvata stavove, primjedbe i sugestije pa tako i incijativu dijela klubova Prve lige FBiH, ali i svih drugih učesnika u takmičenju, koje će nakon detaljne analize nadležnih tijela razmotriti na krajnje ozbiljan način uz poštivanje svih propisa NS FBiH i NS/FS BiH.

 

2.    NS FBiH potpuno podržava informaciju o inicijativi za formiranje Udruženja klubova Prve lige NS FBiH što je moguće organizirati samo u skladu sa odredbama Statuta NS FBiH i drugim važećim propisima.

 

3.    NS FBiH podržava i svaku drugu inicijativu za poboljšanje stanja u našem nogometu a u tom svjetlu sa ciljem transparentnosti i postizanja regularnosti takmičenja Izvršni odbor NS FBiH je odlučio o direktnom prenosu najvažnijih utakmica Prve lige NS FBiH do kraja tekuće sezone što je nemoguće bez pune podrše klubova.

 

4.    Komisiji za suce i suđenje NS FBiH će biti naloženo da žurno izvrši analizu svih utakmica posljednih kola Prve lige FBiH gdje postoje indicije o propustima u suđenju uz konstataciju da je svjetska nogometna javnost svjedok značajnih grešaka i u najvećim evropskim klupskim takmičenjima kao što je Liga evropskih prvaka ali i u svim drugim takmičenjima u čemu nije izuzetak ni Prva liga NS FBiH kao ni druga takmičenja u BiH.

 

5.    Komisija za suce i suđenje će nakon objektivno izvršene analize suđenja, u kojoj će učestvovati i članovi Komiteta za suce i suđenje NS/FS Bosne i Hercegovine, a u skladu sa Pravilnikom NS/FS BiH o suđenju i UEFA Sudačkom konvencijom sankcionirati sve suce i posmatrače suđenja za koje se utvrde propusti u radu i isti neće suditi utakmice kako to pravila nalažu.

 

6.    Istovremeno se nalaže Komisiji za takmičenje NS FBiH da žurno izvrši detaljnu analizu takmičenja Prve lige NS FBiH i poduzme sve potrebne radnje i mjere kako bi se postigla regularnost takmičenja, uz obavezu Disciplinske komisije NS FBiH da uzme u postupak sve prijave vezano za bilo kakve negativne pojave na utakmicama i u vezi sa utakmicama Prve lige NS FBiH.

 

7.    Pozivaju se klubovi da u NS FBiH dostave sve materijalne dokaze koji bi mogli upućivati na bilo kakvu neregularnost u vezi sa takmičenjem koji će putem nadležnih organa odmah biti uzeti u postupak, a ukoliko ih ne dostave protiv istih će biti pokrenut postupak zbog obmanjivanja javnosti.

 

8.    Pozivaju se klubovi Prve lige da zajedno sa NS FBiH istraju na potpunoj regularnosti takmičenja Prve lige NS FBiH i to u kontinuitetu, a ne samo od slučaja do slučaja ili kada ne postignu svoje ciljeve u takmičenju i u tome organima Saveza pruže punu podršku.

 

9.    Izvršni odbor NS FBiH će u najkraćem roku održati sjednicu i izvršiti detaljnu analizu takmičenja i rada svih komisija uključenih u takmičenje sa akcentom na postizanje potpune regularnosti i stavljanja u ravnopravan tretman svih klubova.

 

10.  NS FBiH će ostvariti punu saradnju sa klubovima uz uvažavanje svih pravovremenih i propisno podnesenih zahtjeva, sve u skladu sa važećim pravilima NS FBiH i NS/FS BiH, sa odlučivanjem na zvaničnim organima i tijelima Saveza: Skupštini, Izvršnom odboru, komisijama i pravnim tijelima a kako to nalaže Statut NS FBiH, ali bez metode pritisaka i ucjena pojedinih klubova jer je statutarna obaveza NS FBiH da na identičan način uvažava stavove svim klubova koji učestvuju u takmičenju.

 

11.  Organi i tijela NS FBiH poduzet će sve potrebne mjere u skladu sa Propozicijama takmičenja u cilju organizacije i odigravanja utakmica 23. kola Prve lige NS FBiH koje se prema rasporedu igra 22/23.04.2017. godine.