LISTA STRIJELACA m:tel Prve lige Federacije BiH
Mujagić Ajdin
NK Zvijezda
20
Šero Nihad
NK Gošk
18
Merdović Luka
NK Jedinstvo
14
Poturalić Husein
BFK Simm Bau
14
Banović Petar
HNK Tomislav
13
Hrvanović Aldin
NK Stupčanica
13
Imamović Armin
FK Rudar
12
Šiško Nikola
HNK Tomislav
12
LINKOVI Nogometni savezi u BiH
NS/FS BiH
FS KS
NS TK
NS ZDK
NS PŽ-O
NS SBK/KSB
NS USK
NS HNK/Ž
ŽNS ZH
UFSIKS
UNSIZZH
ŽNS ŽHB
UNSIZDK
FS RS

Irfan Durić, predsjednik NS FBiH


Prva liga FBiH je za 70 posto bolja u odnosu na ranije godine


Novoizabrani predsjednik Nogometnog saveza FBiH Irfan Durić za Oslobođenje je govorio o svojim planovima, te aktuelnoj problematici u bh. fudbalu. Intervju vam prenosimo u cijelosti:

Nogometni savez Federacije BiH nedavno je dobio novog predsjednika, a riječ je o Irfanu Duriću koji će funkciju prvog čovjeka NSFBiH obnašati naredne četiri godine, tačnije do 2020.

 

Način na koji je ovaj sportski radnik došao na čelo Saveza najbolje govori o povjerenju,koje je stekao tokom niza godina rada u zgradi NSFBiH, gdje je u ranijem mandatu obavljao funkciju potpredsjednika.

 

Kvalitetnija liga

 

Naime, ovaj uspješni privatni poduzetnik osvojio je 39 od ukupno 40 glasova, koliko broji Skupština NSFBiH. Mali bosanski grad Cazin sigurno može biti ponosan na svog sugrađanina koji je, inače, rođen na Gnjilavcu, a po struci je mašinski tehničar.

 

Sigurno da je pred Irfanom veliki posao, s obzirom na sve probleme koji svakodnevno pogađaju sport u BiH.

 

Na početku razgovora za Oslobođenje Durić nas je upoznao sa svojim planovima i ciljevima koje želi da ostvari na novoj funkciji.

 

- Prvi cilj će nam biti da ovu fiskalnu godinu kvalitetno završimo, a potom i aktuelnu takmičarsku sezonu. Prošla je završena uspješno iako nije bilo lako jer se mnogo klubova opraštalo iz lige, a veći broj je ušao iz Premijer lige jer se ona skraćivala. Dovoljno sam dugo prisutan u našem fudbalu, pogotovo imam dodira sa klubovima koji su u donjem rangu bh. fudbala, Prvoj ligi i drugim ligama FBiH, i mogu slobodno reći da je prava umjetnost voditi neki klub u našoj zemlji, ulagati u njega i još napraviti neki rezultat, kazao nam je Durić.

 

Ono što je evidentno i pozitivno jeste činjenica da u prošloj, te odigranom dijelu aktuelne sezone Prve lige FBiH nije bilo velikih skandala.

 

- Svi izvještaji su pozitivni, a ako i ima neka negativnost, to je onda ona tekuća svakodnevna problematika s kojom se susrećemo. Sve ono negativno što se prije dešavalo na terenima, te oko Saveza, štrajkovi, optužbe, protesti, sukobi..., to je stvar prošlosti. Nećemo dozvoliti da se to ikad više ponovi. Garantujem da je sada Prva liga FBiH za 70 posto bolja od odnosu na ranije godine.

 

- Osim što se podigao kvalitet fudbala i poboljšalo suđenje, skraćenjem Premijer lige dobili smo jednu mini premijer ligu jer je u Prvu ligu ušlo nekoliko klubova iz višeg ranga takmičenja koji su sa sobom automatski donijeli viši nivo profesionalizma, bolju infrastrukturu, organizaciju i veliko iskustvo. Posebno me raduje i način na koji funkcionišu naše omladinske lige koje igramo zajedno s klubovima iz RS-a, naglasio je Durić.

 

Predsjednik NSFBiH ima i zanimljivu ideju kada je organizacija drugih liga u Federaciji BiH u pitanju za koju se nada da će jednog dana zaživjeti.

 

Ogromna cijena

 

- Moja želja je da promijenimo trenutni sistem od četiri druge lige i da to pretvorimo u dvije lige, istočnu i zapadnu. Četiri lige od po 14 klubova su premasovne. Troškovi su ogromni. A samo s jakim drugim ligama imat ćemo dobru i Prvu ligu.

 

Finansije u Prvoj ligi FBiH su priča za sebe, klubovi jedva egzistiraju, a Irfan smatra da će u Savezu morati pronaći finansijsku injekciju poput krovne kuće bh. fudbala, N/FSBiH.

 

- Vrlo važno je pronaći pokrovitelja za kotizaciju klubova u Prvoj ligi koja košta 10.000 KM. Pa vi sad skontajte koliko je to novca za 16 klubova koji se takmiče. Neće biti lako, ali učinit ćemo sve da taj plan ispunimo, zaključio je Irfan Durić.