LISTA STRIJELACA m:tel Prve lige Federacije BiH
Mujagić Ajdin
NK Zvijezda
20
Šero Nihad
NK Gošk
18
Merdović Luka
NK Jedinstvo
14
Poturalić Husein
BFK Simm Bau
14
Banović Petar
HNK Tomislav
13
Hrvanović Aldin
NK Stupčanica
13
Imamović Armin
FK Rudar
12
Šiško Nikola
HNK Tomislav
12
LINKOVI Nogometni savezi u BiH
NS/FS BiH
FS KS
NS TK
NS ZDK
NS PŽ-O
NS SBK/KSB
NS USK
NS HNK/Ž
ŽNS ZH
UFSIKS
UNSIZZH
ŽNS ŽHB
UNSIZDK
FS RS

Prva liga FBiH


Saopštenje za javnost


U nekoliko pisanih i elektronskih medija u Bosni i Hercegovini pojavile su se informacije i izjave članova NK „Bratstvo“ Gračanica i NK „Metalleghe BSI“ Jajce u kojim se navodi i spominje lažiranje utakmice 26. kola Prve lige Federacije BiH: NK „Bratstvo“ – NK „Metalleghe BSI“ igrane 14.05.2016. godine u Gračanici.

S tim u vezi, Nogometni savez Federacije BiH izdaje saopštenje za javnost povodom utakmice 26. kola Prve lige FBiH: NK "Bratstvo" - NK "Metalleghe BSI".

 "Nogometni savez Federacije BiH uzimajući u obzir sva dešavanja i medijske natpise prije utakmice 26. kola Prve lige FBiH: NK "Bratstvo" - NK "Metalleghe BSI" sa komisijama nadležnim za sprovođenje takmičenja učinio je maksimalne napore i sve potrebne korake da navedena utakmica protekne u fer i sportskom nadmetanju.


Komisija za takmičenje NS FBiH prije početka utakmice pozvala je oba kluba na striktno poštivanje Propozicija takmičenja i odluka NS FBiH i NS/FS BiH, te obezbjeđenje svih potrebnih elemenata za normalno i nesmetano odigravanje utakmice kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

 

Također, Komisija za takmičenje NS FBiH, imajući u vidu dešavanja na utakmici jesenjeg dijela prvenstva NK "Metalleghe BSI" - NK "Bratstvo", od Policijske uprave Gračanica službenim putem zatražila je poduzimanje svih potrebnih mjera i aktivnosti kako bi organizacija utakmice sa aspekta policijskog obezbjeđenja održavanja javnog skupa u Gračanici i bezbjednosti svih aktera prije, za vrijeme i nakon navedene utakmice protekla u najboljem redu.

 

Obzirom na rezultatski značaj utakmice a u cilju pružanja objema ekipama identičnih uslova za igru, Komisija za suce i suđenje NS FBiH za navedenu utakmicu delegirala je šest sudaca te nekadašnjeg FIFA suca kao posmatrača suđenja.

 

Nakon odigrane utakmice, koja je prekinuta zbog fizičkog napada na glavnog suca, u pojedinim medijima pojavile su se informacije o navodnom nagovaranju pojedinih igrača NK "Metalleghe BSI" i FK "Sarajevo" na lažiranje utakmice.

 

S tim u vezi, Komisija za takmičenje NS FBiH je po hitnom postupku od svih igrača i službenih osoba koji se u medijskim natpisima navode kao osobe koje su navodno pokušale  lažirati utakmicu ili znali za pokušaj navodnog lažiranja zatražila dostavljanje izjašnjenja na okolnosti, nakon čega će Komisija poduzeti  određene korake i postupke.

 

Također, u četvrtak 19.05.2016. godine u prostorijama NS FBiH zakazane su sjednice Komisije za takmičenje, Komisije za suce i suđenje i Disciplinske komisije NS FBiH na kojima će se u sklopu jedne od tačaka Dnevnog reda razmatrati sva dešavanja na utakmici 26. kola Prve lige FBiH: NK "Bratstvo" - NK "Metalleghe BSI".

 

Nadležne komisje  NS Federacije BiH će u obzir uzeti sve relevantne činjenice i dostavljene materijale, na osnovu kojih će u okviru ovlaštenja donijeti odluke zasnovane na važećim propisima a u cilju potpune zaštite integriteta takmičenja Prve lige Federacije BiH."