LISTA STRIJELACA m:tel Prve lige Federacije BiH
Mujagić Ajdin
NK Zvijezda
20
Šero Nihad
NK Gošk
18
Merdović Luka
NK Jedinstvo
14
Poturalić Husein
BFK Simm Bau
14
Banović Petar
HNK Tomislav
13
Hrvanović Aldin
NK Stupčanica
13
Imamović Armin
FK Rudar
12
Šiško Nikola
HNK Tomislav
12
LINKOVI Nogometni savezi u BiH
NS/FS BiH
FS KS
NS TK
NS ZDK
NS PŽ-O
NS SBK/KSB
NS USK
NS HNK/Ž
ŽNS ZH
UFSIKS
UNSIZZH
ŽNS ŽHB
UNSIZDK
FS RS

Ženski nogomet


ŽNK Fortuna Živinice jesenji prvak Prve ženske lige FBiH grupa Sjever


Nakon sedam odigranih kola završen je jesenji dio takmičenja Prve ženske lige Federacije BiH grupa "Sjever".

Jesenji prvak za takmičarsku sezonu 2015/2016 Prve ženske nogometne lige Federacije BiH grupa "Sjever" je ŽNK "Fortuna" iz Živnica.

 

Nakon 7 odigranih kola ŽNK "Fortuna" Živinice i ŽNK "Čelik" Zenica imaju isti broj bodova (16), ali zbog više postignutih golova zimu na prvom mjestu provest će tim iz Živinica. 

 

ŽNK "Fortuna" je ostvario pet pobjeda i jedan nerješen rezultat uz gol razliku 24:2.  Najveću pobjedu Fortuna je ostvarila u VII kolu, kada su sa 8:0 savladali ekipu Borca iz Jelaha.

 

Najbolja golgeterka kluba a ujedno i jesenjg dijela takmičenja je Halać Aida koja je postigla 8 pogodaka, zatim slijedi njena saigračica Aljić Merima sa 7 golova, te Memić Melisa iz ŽNK "Salt City" i Tuka Medina iz ŽNK "Čelik" koje su postigle po 6 zgoditaka. 

 

Inače, sve nogometašice ove jeseni na 21 utakmici postigle su 84 pogotka, što iznosi 4 gola po utakmici. Na devet utakmica pobjedu su ostvarili gosti što iznosi 42,8 %, četiri utakmice završene su nerješenim rezultatom što je 19,1 %, dok su na osam utakmica pobjedu ostvarile gostujuće ekipe a to iznosi 38,1 %.

 

Prosjek godina igračica jesenjeg dijela prvenstva bio je 18,1. Najmlađu ekipu ima ŽNK "Zvijezda" Gradačac čije igračice imaju prosjek godina 15,4 a najiskusniju ekipu imao je ŽNK "Borac" sa 19,2 godina. Ukupni prosjek Prve ženske lige FBiH grupa "Sjever" iznosio je 17,8 godina.

 

Prvu žensku ligu FBiH grupa "Sjever" ove jeseni posmatralo je nešto više od 1200 gledalaca. Najveću posjećenost imao je ŽNK "Libero" Goražde, zatim ŽNK "Zvijezda" Gradačac i ŽNK "Salt City". 

 

Nogometni savez Federacije BiH i ove takmičarske sezone poduzeo je sve potrebne mjere da se takmičenje odvija nesmetano i u skladu sa Propozicijama i ostalim pravilnicima, omogućujući svim klubovima jednake uvjete za igru i postizanje rezultata. Svi klubovi su u potpunosti poštivali sve važeće pravilnike, te se nadamo da će sa istom praksom nastaviti i u drugom dijelu sezone. 

 

NS Federacije BiH ovom prilikom čestita svim klubovima na uspješnoj sezoni. 

 

Na našem portalu sutra pročitajte o jesenjem prvaku Prve ženske lige FBiH grupa "Jug".